Tidigare uppsättningar


Tidigare Uppsättningar

101 år med mor Bengta 1994-1995

Berättelsen om vår författare Barbro Pergårds mormor Bengta Lundell, född 1871. Publiken får följa hennes upplevelser som piga i sina unga dagar och äktenskapet med dragon Anders Lundell. Personlig skildring där publiken får följa den lilla människan genom ett händelserikt sekel.

Elins drömmar och längtan 1997

Tre familjer öden vävs samman under den ekonomiska depressionen i slutet av 1920-talet. Rikedomar i Amerika lockade och många emigrerade i hop om ett bättre liv.

Unga Elin ville bli en av dessa emigraneter, men fick inte följa sin make till landet i väster på grund av sina föräldrar. Ett personportätt om Sveriges allmoges levnadsvillkor inpå 1900-talet.

Rickarumsfolket 1998

Rickarum  har en diger historia, med driftiga släkter som byggt upp bank, skola och affär. I "Rickarumsfolket" får publiken följa med på en del av Rickarums historia från utskiftet av gårdarna 1832, fram till mitten av 1900-talet när nya skolan byggdes. En lokalhistorisk skildring av ett Sverige i utveckling - och vilka som byggde upp det.

Stackals disse änkor 1999

Linnea Andersson har nyligen mist sin make. Kort tid efter att annonsen varit i tidningen kontaktas änkan av Karl Brogren som erbjöd sig att ordna med bouppteckningen - men i själva verket försöker sol och våra den nyblivna änkan. Och det är inte första gången Brogren skrider till verket... En komedi farsartade likheter.

Även spelad i Åhus, Fjärlöv, Näsum, Ingeborrarp.

Vem var Kjerstina Leibersdotter 2000

Under 1600-talet fick en prästfru räkna med att gå i arv mellan prästerna. I byn Äsphult prästfrun Kjerstina Liebersdotter därför vara gift med fyra präster. En skildring av kvinnans levnadsvillkor långt före rösträttskamp och självbestämmande.

Det hände i Harastorp 2001

Unge Nils ville studera som sina äldre bröder, men fick inte för föräldrarna. De ville att han skulle ta hand om gården. Nils blir mer och mer bitter på sin tillvaro. I samband med hans begynnande schizofreni dräper han föräldrarna och den yngre brodern en tidig morgon. En lokalhistorisk tragedi från 1800-talets mitt.


När klockan dig kallar 2002

Första delen om Venestadfolket. Publiken får följa Nils barndom fram till han bygger sitt eget hus. Som oäkting var tillvaron hård, men Nils gör allt vad som står i hans makt för att bli sin egen. En lokahistorisk skildring av allmogens levnadsvillkor. Titeln anspelar på Venestads bylaklocka, som sammankallade byns folk både i fred och ofärdstid.

BonaAnnas barn 2003

Andra delen om Venestadsfolket. Nils dör innan han bygger sin dröm i sten, men publiken får följa hans änka Anna. Som ensamstående lever Anna vidare och uppfostrar deras gemensamma barn som publiken får följa inpå 1900-talet. Ett folkspel om ett Sverige i förändring för allmogen.

På färd med Wine 2003

Publiken följer den unge Wine från Venestad på hans härnadståg till Normandie. Där fick han hjälpa vikingen GångeRolf att lösa en kungakonflikt. Genom detta blev han förlänad markområden i Normandie.  En delvis uppdiktad historia med grund i skrönor och berättelser om Venestad.

Kuriosa: Fortfarande bär tre byar i Normandie namn efter Venestad nämligen Veneville, Venestanville och Vineville.

Min värld blev satt i brand 2004

Ulf-Fredrik arbetar som försäljare och letar efter kärleken. När Europa hämtat sig lagom från första världskriget innan det andra står redo vid fronten. Ulf- Fredrik får se sin kärlek krossad av kriget, men finner denne på nytt genom kriget. En skildring av andra världskrigets Sverige och den svenska tigern.

Vi minns vårt 50-tal 2005

Revystjärnan Asta Franzén turnérade runt i södra Sverige under 1950-talet. Intervju blandas med tillbackablickar på Franzéns och andra artisters karriär genom efterkrigstidens Sverige.  Ett personporträtt och nostalgiresa genom ett Sverige i förändring.

På resa genom 60-talet 2006

En nostalgisk musik- och sångresa genom det "ljuva 60-talet" blandat med månlandning och politikerbeslut. Publiken fick liksom i "Vi minns vårt 50-tal" historiska återblickar med kända artister och sångmedley. Med oss på resan fanns originaluppsättningen av Linderödsflickorna.

Männens krig är kvinnors väntan 2007

Brigitta Scherzenfeldt var uppväxt på Bäckaskog, men fick ett annorlunda öde. I Stormaktens Sverige drog Karl XIIs karoliner ut i krig för att erövra mer land. Med sig fanns både kvinnor och barn. De flesta kom aldrig tillbaka till Sverige medan andra kom hem efter lång fångenskap i Ryssland. Brigitta var tillfångatagen i över 30 år innan hon kunde komma hem till Sverige igen. En levnadsskildring av 1600-talets krig.

Där kärlekens rosor blommar och Kungens pigor ler 2008

Bäckaskogs slott var Karl XV sommarslott, där levde kungen det lantliga liv med kärleksäventyr bland slottets pigor. Emelie från Mörkavad levde under fattiga villkor, men blev en dag piga på Bäckaskogs slott. Emelie förälskade sig i Kungen och snart blev hon med barn. Emelie från Mörkavad gjorde en klassresa från de fattigaste till att bli respekterad bondmora. En historisk skildring i spåren av kung Karl XV.

Fritt efter "Emelie: Carl XV:s frilla av Eva Waldemarsson"

Sannsagan om Sigge Wulff 2009

Sigge var Varité- och kuplettsångare aktiv på 1890-talet. Han var född i Kristianstad och fick en intensiv karriär. Under tre år blev Wulff populär och känd i hela norden.  Han lade vägen för de revyartister som senare kom under början av 1900-talet. Ett personporträtt med dåtidens revymusik.

Nöjeskavalkad - bland revykungar och schlagerdrottningar 2010

I byn bestämmer borgmästaren sig för att sätta upp en föreställning tillsammans med byns invånare. I första akten får publiken följa audition till andra aktens föreställning.  En nostalgiresa genom 1900-talets revyartister blandat med sånger från alla årtionden. En fiktiv historia med komiska inslag.

Kung Renässans och Skånska Prinsessan 2011

Kristianstads grundande börjar med bränningarna av Vä. Följ Kung Christian IV beslut om att grunda Kristianstad och hur folket, högt som låg, snällt får börja sig för detta beslut. Vi får följa hans släkt ner till barnbarnsbarn, Sophia Elisabeth och hennes tragiska och långdragna kärlekshistoria med ett lyckligt slut. Ett historiskt spel om Kristianstad och delar av dess adel.

Stackals disse änkor 2012

Återigen spelad, denna gång på inomhusscen. Sol- och våraren Karl Brogren hjälper änkor med bouppteckningar och ser till att de betalar för sig.

Pensionat Havsvinden 2013

Två systrar äger ett sommarpensionat med återkommande gäster. Möt förvirrade systrar, direktörer, doktorer och deras fruars semester på ett pensionat i Åhus i 1910-talets Sverige. Sommaridyllen avbryts av folkparksunderhållning blandat med kvinnorättsfrågor och demonstration. Ett fiktivt folklustspel nära havet.

Kongens by på Allön 2014

Kristianstad fyllde 400 år den 22 maj 2014.

Rickarums Bya Teaters födelsedagspresent till staden var att framföra ett nyskrivet Krönikespel om hur det gick till när Kong Christian IV beslutade att anlägga den nya staden och de första åren av byggande.


Vi spelade på Bastionen Konungen som är en liten del av det gamla stadstrukturen som försvarsfästning.

Ingen motbok - men rätt kokbok 2014

Edith och dottern Evy flyttar in hos sin systers familj i mitten av femtiotalet. I källarens oanvända skyddsrum börjar de i all hemlighet sin verksamhet. Edith vet hur man kan försörja sig på på herrar som inte har något kvar på motboken. Familjen Dahl anar ingenting och försöker förgäves att värva sina nya inneboenden till byns nykteristförbund, men upptäcker snart att de har ett större problem på halsen...

Fröken får inte vara fröken... 2015

Skolfröken Ida ser sin tjänst som ett "kall" och går plikttroget och ambitiöst in för uppgiften. En lärarinna får avstå egen familj. När vagnmakar Welinders son Nils-Olof en dag kommer i Idas väg förändras dock allt. Kärleksdrama som utspelar sig i Djurröd runt år 1900.

Av Barbro Pergård.


Pigtittaren 2016

En ny piga kommer till byn, men Blenda är inte som andra pigor. Hon borstar tänderna och mjölkar tjurar, och verkar mest vilja skriva brev till sin syster om dagarna. Vad är det Blenda döljer för de andra på gården?

Av Sara Lööv


I grevens tid 2017

Deckarkomedin med mycket sång och dans från trettiotalets slut. Följ med till hushållskolans tidevarv!

Greven på hushållskolan har bränt ner grannskolan i sömnen - tror han. Han upplåter sina lokaler åt lantmannaskolans elever efter inrådan , men blir likväl misstänkt av byns ettrige länsman. Fallet visar sig vara mer svårlöst än vad det först verkar och snart är halva slottspersonalen inblandad i branden. Vem satte fyr egentligen?

Katt eller hermelin 2018

Baronens intresse för skötseln av godset är svalt. Skulderna växer, byggnaderna förfaller och andra nöjen är mer intressanta. Efter en olycka förändras alla förutsättningar. Måste godset säljas?

Får de anställda vara kvar? Och vem blir ny herre på godset?

Nyskriven komedi av Jens Thiman som utspelar sig i slutet av 20-talet.


Augustikonserter

2008 var det 100 år sedan svenskättlingen och kompositören Leroy Anderson föddes. Det var hans musik som kom att bli material till vår första Augustikonsert i Djurröd.

De följande 2 åren var det musikalmusik som var temat.

Med 15 musiker, en ensemble på  ca. 20 personer och en kör på ca. 30 personer  så är det bland de störta projekt vi gjort.

2011 Film, schlager och musikal i blandning.

2012 Broken and reborn. En konsert med lite mörkare toner.

2013 Jubileumskonsert med musik från sommarspelen ända tillbaka till 1994.


Barnteater